Renovator

Renovator

Az álmennyezet - 2.rész

2020. augusztus 20. - Renovator

Ezúton szeretnénk mindenkinek megköszönni a türelmet és a számos érdeklődést, amit a blog folytatásával kapcsolatban kaptunk. Az elmúlt két évben az életünk jelentős változásokon ment keresztül, így sajnos ideiglenesen meg kellett vállnunk a szeretett kis kuckónktól, a karrierünket pedig pár ezer kilométerrel odébb folytattuk. Szerencsére sikerült berendezkedni az új környezetben, a lakást pedig gondoskodó kezekre bízni.

Ugyanakkor a nagy változások ellenére továbbra is szeretnénk veletek megosztani a felújítási munkállatokkal szerzett tapasztalatainkat, hiszen eddigi életünk egyik leghosszabb és legtöbb munkával járó projektje volt. Legutolsó bejegyzésükben az álmennyezet elkészítésének első felvonását mutattuk be, amit a következő lépésekkel zárunk:

  • Üveggyapot szigetelés berakása

  • Hőtükör fóliázás

  • Gipszkarton táblák felcsavarozása

  • Glettelés

Miután elkészítettük az álmennyezet és az előtétfal vázát, továbbá a villanyszerelő is bekötötte az új kábeleket, nekiláthattunk a további lépéseknek. Első munka az üveggyapot szigetelés behelyezése volt. Ezt lehet tekercs, illetve táblás formában kapni. Mi táblásat vettünk, mert úgy tűnt, hogy azzal könnyebb lesz dolgozni. Ha még nem találkoztatok üveggyapottal, akkor azt mindenképpen tudnotok kell róla, hogy kerülni kell a bőrrel való érintkezést és a belőle felszálló por belégzését is, ezért nagyon fontos a maszk és védőkesztyű használata. Ha hozzáérünk az üveggyapothoz, előtörnek a kellemetlen emlékek, amikor gyermekkorunkban a stadion / atlétika pálya lelátóin lévő rossz székekre leültünk és órákig viszkettünk tőle. Az üveggyapot szigetelés előnyei, amiért mi ezt választottuk: könnyen kezelhető, természetes és újrahasznosított (üveg) alapanyagokból készül és elvileg több évtizeden keresztül hatásosan hang- és hőszigetel, továbbá A1-es (nem éghető) tűzvédelmi besorolást kapott, és nem veszi fel a vizet sem. Az üveggyapot szigetelést elsősorban fa és fémszerkezetű épületek, vagy álmennyezetek mögé ajánlják felhasználni.

Az üveggyapot

Mi 1200x600x50 mm nagyságú táblákat vettünk, amelyeket a tetőlécek és a plafon közé helyeztünk. Itt ügyelni kell arra, hogy az üveggyapot táblák szorosan illeszkedjenek egymáshoz, ne legyen köztük rés. Tekintve, hogy mi az álmennyezet fölé raktuk a szigetelést, ezért, hogy elkerüljük a szerkezet párásodását és az általa okozott penészesedést, valamint, hogy minimálisra csökkentsük a hőveszteséget, párazáró hőtükör fóliát helyeztünk fel a tetőlécek alsó felére. A fóliát 120 cm széles tekercsekben lehet megvásárolni. A felhelyezésekor, fontos, hogy a két egymással párhuzamosan futó fóliák között legalább 10 cm-es átfedés legyen. Ezeket a rétegeket kifeszítve hozzáerősítettük a lécekhez, a szélét pedig az UD profilokhoz ragasztottuk, úgy, hogy mindenhol hermetikusan zárja a mennyezetet, majd erre jöhetett a gipszkarton felhelyezése.

A hőtükör fólia

A gipszkarton táblákat többféle vastagságban és méretben lehet kapni, attól függően, hogy mire szeretnénk felhasználni. Mi 1200x2000x12,5 mm-es méretben vettük meg a táblákat. A vizes helyiségekbe (konyha, fürdőszoba) impregnált táblákat vásároltunk, amelyek akár 80%-os páratartalmú helyiségekben is megállják a helyüket, ezeket zöld színükről lehet megismerni. Az elszállításához elengedhetetlen egy nagyobb jármű, mert egy személyautó tetőcsomagtartóján szállítva – a fantasztikus útminőséget figyelembe véve – fennáll a törés/repedés kockázata.

Megérkezett a gipszkarton és a szigetelés

A 25 tábla gipszkarton negyedik emeletre való felcipelése pedig igen sok kitartást igényelt, valamint figyelni kell arra, hogy óvatosan pakoljuk, mert nagyon könnyen letörik a sarka. A gipszkarton felszereléséhez továbbá elengedhetetlen a hozzá való csavar, valamint hasznos segítség lehet direkt erre a célra kifejlesztett speciális „kupakkal” ellátott csavarozógép, ami megakadályozza, hogy a csavarokat a kelleténél mélyebben hajtsuk be, netán át is szakítsuk vele a gipszkartont. Hagyományos akkus fúróval is kivitelezhető, de ez külön odafigyelést igényel, és lassabb vele a munka. Az egyenként 21kg-os gipszkarton táblák mennyezet síkjába való felemeléséhez érdemes egy kifejezetten erre a célra gyártott emelőt használni.

https://www.youtube.com/watch?v=OWj32SZFY-M

Az emelő

Na, nekünk ilyen nem volt. Miután sikeresen felcipeltük a táblákat, ott álltunk ketten és gondoltuk, kitaláljuk a tökéletes felrakási módszert. Így mind a ketten létrán állva próbáltuk felhelyezni a kartont a helyére, miközben az egyikünk fél kézzel próbálta behajtani a csavarokat. Mondanunk sem kell, hogy a gipszkartont különböző „szép” szavakkal illetve hamar elvetettük ezt a módszert. A nyertes megoldásnak végül egy harmadik személy segítségül hívása, valamint két létra és egy, a maradék tetőlécekből ácsolt T alakú „emelő” használata bizonyult. Így az „emelőt” tartó, valamint az egyik létrán álló ember „könnyedén” beillesztette a helyére a gipszkartont, a harmadik pedig becsavarozta azt.

A "T" emelőnk (amiről sajnos nem készült kép)

Ezzel a módszerrel "játszi könnyedséggel" felcsavaroztuk a gipszkartonokat, jöhetett a hézagok és a csavarok helyének glettelése. Ez sem a tartozik a legszerethetőbb munkafolyamatok közé, de legalább a vállunk erősödött a sok fej fölött dolgozástól. A gletteléshez szükséges glettelőgipsz, víz, egy edény a kikeveréshez, glett vas, valamint üvegszálas (hézagerősítő) szalag.

A glettelés első lépése a felület portalanítása, majd a minnél jobb tapadás elősegítése érdekében alapozóval történő kezelése. Ezt követően a gipszet a zsákon lévő utasítások szerint csomómentesre kevertük. Fontos megjegyezni, hogy csak annyit keverjünk ki, amennyit rövid időn belül fel tudunk használni, ugyanis a már száradásnak indult anyagot egyrészt nem tanácsos visszahigítani, másrészt csak az ideális sűrűségű anyaggal lehet szép munkát végezni. A kikevert gipszet a spaklik és glettvasak segítségével a hézagokba helyeztük és egyenletesen elsimítottuk. A nagyobb méretű lyukaknál ajánlott az üvegszálas szalag használata, ami nagyobb stabilitást biztosít a megszáradt gipsznek. A mélyebb hézagok esetében érdemes teljes száradást követően felvinni a következő réteget, így elkerülhető a gipsz kifolyása. A glettelés kivitelezésével kapcsolatban javasoljuk az alábbi videó megtekintését.

Elsőre nagyon egyszerűnek tűnhet, ugyanakkor senki ne keseredjen el, ha a gyakorlatban nehézségekbe ütközik, ugyanis rengeteg gyakorlás és odafigyelés kell a sima felüleletek eléréshez.

Képek a munkálataokról:

A bejegyzés trackback címe:

https://renovator.blog.hu/api/trackback/id/tr6614990840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása