Renovator

Renovator

Az álmennyezet - 1. rész

2017. október 29. - Renovator

A kátrány felszedése és a lakás kitakarítása után, a következő nagyobb lélegzetvételű munka az álmennyezet elkészítése volt. Tekintve, hogy a legfelső szinten van a lakásunk, valamint, hogy a ház nincs szigetelve, úgy gondoltuk, hogy előnyös lesz egy álmennyezetet kialakítani a helyiségekben, belülről hőszigetelve azt, valamint eltüntetve az eredeti plafon iszonyatos egyenlőtlenségeit. Emellett egy villanyszerelő jelölttel konzultálva arra jutottunk, hogy az új vezetékeket a legcélszerűbb az álmennyezetben vezetni. A hálószobában az álmennyezeten kívül egy előtétfal is felszerelésre került, ami mögé ugyanúgy szigetelést raktunk. Erre azért volt szükség, mert ehhez a falhoz szántuk az ágyunkat és a vastag betonfal télen nagyon lehűtötte volna a szobát, mivel egy külső falról beszélünk.

Az álmennyezet készítése a következő fázisokból állt:

  • Tervezés és anyagbeszerzés
  • A direkt függesztők helyének kijelölése és felrögzítése a plafonra és a falra
  • A profilok rögzítése a falakra
  • A tartólécek felszerelése
  • Üveggyapot szigetelés berakása
  • Hőtükör fóliázás
  • Gipszkarton táblák felcsavarozása
  • Glettelés

Ezeket a munkafolyamatokat fogjuk kifejteni a következő két cikkben, így remélhetőleg teljes képet kaptok róla.

A tervezést egy ismerőssel folytatott beszélgetés segítette, aki jártas a gipszkartonozásban. Ekkor tudtuk meg, hogy milyen anyagokat kell beszereznünk, valamint hogyan és hova kell rögzítenünk azokat. A későbbiekben, hogyha elakadtunk, akkor többször is a youtube-ot hívtuk segítségül, ahol remek videókat lehet találni erről a témáról. A tervezés során kiszámoltuk, hogy hány m2 a lakás alapterülete, amelyből megállapíthattuk a szükséges anyagok mennyiségét. A hozzávalók megvásárlása után kezdődhetett a tartószerkezet helyének felrajzolása a plafonra és a falra. A tartószerkezet az alábbiakból állt: a mennyezetre erősített direktfüggesztők (1), amelyek a gipszkarton táblák (2) rögzítésére szolgáló tetőléceket (3) tartják, valamint a falak felső szélén, a leendő álmennyezet síkjában végigfutó, úgynevezett UD profilok, (4) amikhez a gipszkarton szélét kell csavarozni.

fuggeszto.png(1.) direktfüggesztő

gk.png

(2.) gipszkarton

fa1.png

(3.) tetőlécek

ud.png

(4.) UD profil

A tetőlécekkel mi az általánosan használt fém profilokat helyettesítettük, mert nagyjából fele annyiba került. 

Az említett szerelvények helyét ceruzával  szerkesztettük fel a plafonra és a hálószoba egyik falára. Először is egymástól 50 cm-re lévő párhuzamos egyeneseket rajzoltunk fel, amik a tetőlécek leendő helyét mutatják. Ezt követően az egyeneseken 80 cm-enként bejelöltük a függesztők helyét is. Az UD profilok helyét pedig a falak felső széléhez, az eredeti mennyezethez képest átlagosan 7 cm-rel lejjebb rajzoltuk fel. Mivel ez a  szobák falain körbe futó egyenes a leendő álmennyezet síkjába kerül, ennek teljesen vízszintesnek kell lennie. Ehhez lézeres szintezőt, a kisebb helyiségekben pedig vízmértéket használtunk. A plafon egyenlőtlensége miatt ez a vonal néhol 2, néhol 10 cm-re esett az eredeti mennyezettől.

4_7.jpg

Miután mindennek berajzoltuk a leendő helyét, kezdődhetett a fúrás, melyet a szerelvények rögzítése követett. A falon lévő profilokat csavarokkal, a mennyezeten elhelyezkedő függesztőket pedig beütőtiplikkel (5) eősítettük fel.

beuto.png

(5.) beütőtipli

4_2.jpg

4_6.jpg

Miután a felsorolt munkálatokkal végeztünk a tetőlécek következtek. Ezek a minden tüzépen, egységes méretben kapható fenyő lécek, amiket a gombásodás, szuvasodás megakadályozása és a tűzállóság érdekében tetol oldattal kezeltünk. Ezt az oldatot ecset segítségével kell felhordani a fára, két rétegben és jó bőségesen, úgy hogy mélyen magába szívja, majd legalább egy napig hagyni száradni. Amíg a lécek száradtak, a lézeres szintezőt és alkoholos filcet használva kijelöltük a helyüket a függesztőkön, aminek egy szintbe kell esnie a falon lévő profilokkal. A fa teljes száradása után jöhetett azoknak méretre vágása és a függesztőkhöz csavarozása, aminek a végén, az alábbi képeken látható szerkezetet kaptuk. Fontos megjegyezni, hogy a lécek végét bele kell helyezni  a 25 mm széles profilokba, ezért hogy keskenyebb legyen a 3 cm vastagságú fa, a végénél 5 mm-t le kellett vágnunk.

4_4.jpg

 

4_8.jpg

4_9.jpg

Ahogy a képeken is felfedezhetitek az álmennyezet készítése közben a bejárati ajtó kivételével a nyílászárók is lecserélésre kerültek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://renovator.blog.hu/api/trackback/id/tr8412993904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FayRodisz 2017.10.30. 16:20:02

Belülről szigetelni. Villanyt a szigetelésben húzni.

Ütős az anyagotok, van még belőle?

Ric12 2017.10.30. 18:15:43

@FayRodisz:
Szépen kérlek, fejtsd ki!
Rossz helyen csapódik le a pára? Hol keletkezik szerinted?

RobertJ 2017.10.31. 12:33:46

@Ric12: szelloztetes.hu/index.php?m_id=2&id=105 itt eleg jol el van magyarazva a lecsapodas oka es folyamata es a homerseklet gradiens abrazolasa is eleg szemleletes. A logika megfelel kb. a plafonszigetelesnel is.

bandigyerek 2017.10.31. 20:11:13

A melegoldali szigetelés gyakorlatilag semmit sem ér, ugyanis nagy hidegben a födém a külső levegő hőmérsékletére hűl, így az esetleges mínusz 10-15 fokos szerkezettől egy tízcentis kőzetgyapot választja el a belteret(Elég sok mennyezet és oldalfal szigetelést csináltunk már ilyen módon, mindig elmondjuk a megrendelőnek, hogy mire számítson, ha ennek ellenére ragaszkodik hozzá, hát megcsináljuk, de szinte mindenhonnan az a visszajelzés jön, hogy szart sem ér). A tetőléces megoldás sem szerencsés, a fa holtában is élő anyag, vetemedik, tekeredik, nem szívesen járkálnék alatta mondjuk8-10 év múlva, ráadásul szívás vele a munka is, mert egyenes tetőléc nincsen, rengeteg idő elmegy a pontos szintezéssel, márha egyáltalán sikerül.. A gipszkarton rendszerek acélszerkezetre lettek kitalálva, az ilyen fillérbaszás később megbosszulja magát.

bandigyerek 2017.10.31. 20:26:03

Alaposabban végigolvastam az írás és még egy-két dolog: a falra rögzített UD profilhoz NEM csavarozzuk sem a vízszintes profilokat (ez esetben a tetőlécet), sem a gipszkartont, mert az épületmozgásokból, és/vagy a hőingadozásból következő diletáció miatt, előbb utóbb ezek a csavarkötések el fognak engedni, jobb esetben csak a kartontálák közötti glettelés fog kirepedni. Ugyanez vonatkozik az előtétfal esetében (olyat meg még nem is láttam, hogy egy előtétfal függőleges profiljait a falhoz rögzítik). Nem akarok trollkodni de ez egy komplett állatorvosi ló, amit csináltok...

Pic 2017.11.01. 02:21:29

Sajnos a fiúkkal kell egyetértsek. Jobb lett volna ha beszéltek szakemberrel mielőtt nekiálltok. Ez így nem lesz igazán jó.

Renovator 2017.11.01. 09:27:06

Mindenkinek nagyon köszönjük az építő jellegű kritikákat, amiket a későbbiekben is szívesen várunk :) . Nyilvánvalóan sokkal jobb lett volna a külső szigetelés, de sajnos ez nem szerepelt opcióként és belátható időn belül nem is tervezi a lakóközösség. A hatásáról érdemben csak annyit tudunk nyilatkozni, hogy a szigetelt, és a még nem szigetelt mennyezet között lézeres hőmérővel 1,5-2 Celsius fokos különbséget mértünk. A látvány egyelőre (1 év után) szép, reméljük a legjobbakat a későbbiekre is :) . (@bandigyerek, szerencsére mi sem csavaroztuk az UD profilhoz a tetőléceket.) A tetőlécekkel való munkától, azért nem riadtunk vissza, mert ezelőtt 15 évig laktam egy olyan házban, ahol szintén ezt a megoldást alkalmazták, de eddig semmilyen probléma nem volt vele.

Ric12 2017.11.01. 10:12:27

@RobertJ: Köszönöm,én is pont erre gondoltam/céloztam.

"...Ennek a problémának a kiküszöbölésére párazárást és légzárást kell kialakítani, amit legegyszerűbben egy vékony, átlapolt fóliaréteggel érhetünk el..."

Páratechnikai számítást el kell végezni (ezt én most nem tettem) de elvileg alul is és felül is teljes párazárást kap a rétegrend tekintve, hogy felülről gondolom szigetelték a lapostetőt. A bent lévő pára mennyisége állandó, így nem számítanék jelentős páralecsapódásra.

Persze amint átszurkáljuk a lámpatestek és a vezetékek kedvéért...de ez már 1 következő történet.

Egy 10-15 m2-es belső páramentes álmennyezet esetén a fa tartószerkezet problémáját se látom ennyire kardinálisnak. 2 nem-szakmabeli sokkal egyszerűbben dolgozik fával mint mondjuk rugós függesztőkkel. Nem beszélve arról, amikor egy amatőr(bocsánat) be akar hajtani egy gk csavart egy fém profilba...
Igen, a tartószerkezet MINDEN részét ugyanahhoz a felülethez rögzítem (még a fal mellettit is ).

...de ezek csak egy kókler gondolatai...

bandigyerek 2017.11.01. 10:53:14

@Ric12: Nem akarok én vitatkozni, ha nekem nem hiszel, nézz utána a szárazépítészeti előírásoknak, gyártói ajánlásoknak
Renovator: nem arra céloztam, hogy tuti nem lesz jó, amit csináltatok, csak a lehetséges hibaforrásokra próbáltam rámutatni. Kimaradt a szigetelés: az üveggyapotot gondolom költségkímélés miatt választottátok, Ám általánosan köztudott, hogy ez a fajta szigetelőanyag egy-két év alatt az eredeti térfogatának a harmadára esik össze, ezért inkább a táblásított ásványgíapot szigetelést szoktuk használni. :)

Ric12 2017.11.01. 11:42:50

@bandigyerek: Én kérek elnézést ,ha úgy tűnt, nem hiszek a szakembereknek!

Az első komment számomra azt jelentette, hogy hogy élet- és közveszélyes az, ha valaki belülről akar szigetelni és még elektromos vezetékkel is tetézi a hü... hozzá nem értését. Ezért mertem finoman megkérni, hogy fejtse ki, hol az égbekiáltó bűn. Igen, nem ideális megoldás, de jobb hiányában meg lehet csinálni működőképesre is.

A Te válaszod nekem úgy jött le, mintha az se lenne normális, aki esetleg favázra tesz gipszkartont.
Én nem hiszem, hogy valaki kizárólag azért választaná a favázat, mert azzal akár 5e Ft-ot is megspórolhat, hanem - mint leírtam -nem szakemberként egyszerűbb vele dolgozni és a jelenlegi körülmények között nem érzem annak veszélyét, hogy 8-10 év alatt elrohadna.
(Minden példa sántít, de szerény ismereteim szerint az USA-ban a legritkább esetben használnak kis terekben acél függesztő- és falszerkezeteket... persze valaha egyértelmű volt, hogy a Föld lapos...)

Szigetelés: én az üveggyapotot simán betiltanám. Még nem találkoztam működőképes felhasználásával.
Itt kérem, ha valaki tudja hol és hogyan lehet jól alkalmazni, szóljon!!

bandigyerek 2017.11.11. 07:56:43

@Ric12: Lehet, hogy nem voltam egyértelmű, a tetőléc szerkezet szerintem marhára nem szerencsés ez esetben, mert tökéletes párazárás híján bizony elrohadhat. De nem is ezen volt mondandóm hangsúlya, hanem a melegoldali hőszigetelés értelmetlenségén. Mondom, a megrendelő kifejezett kérésére sok ilyet csináltunk már, és sehonnan nem jött pozitív visszajelzés.
süti beállítások módosítása