Renovator

Renovator

Az utolsó simítások

2020. november 15. - Renovator

A nyár során végre bekötötték a gázt, és üzembe lehetett helyezni a kazánt is. Nyár lévén fűtésre nem volt szükségünk, de a fürdéshez és mosogatáshoz való melegvízhez így már gond nélkül hozzájutottunk.

Az előző cikkben részletezett beépített szekrény elkészítése után már megfelelő tárolóhellyel is rendelkeztünk, és a felújítás is lassan a végéhez közelített, így majdnem pontosan egy évvel a munka megkezdése után, augusztus végén beköltöztünk új otthonunkba. A lakásban még csak a legszükségesebb gépek és egy ágy volt, de már lakható állapotba került. A beköltözést követően minden helyiségbe felszereltük a lámpákat és egyesével beszereztük a bútorokat is. Ezen kívül az alábbi kisebb munkálatokra volt még szükség otthununk még kényelmesebbé és élhetőbbé tételéhez:

A helyiségek, és a különböző jellegű burkolóanyagok találkozásánál alumínium burkolatváltó profilokat helyeztünk el.

1_9.jpg

A fürdőszobában a kád szélére felszereltünk egy üveg zuhanyfalat, hogy fürdéskor minél kevesebb víz kerüljön a kádon kívülre, valamint a mosdókagyló fölé csavaroztunk egy tükrös szekrényt.

2_5.JPG

A konyhában a falra függesztett szekrény aljára egy led sort helyeztünk el, amit a mennyezeti lámpától függetlenül a falon lévő villanykapcsolóval lehet kapcsolni; valamint a szekrénnyel szemben lévő oldalra felkerült egy fából készített, lazúrral színezett polc is.

3_2.JPG

A nappaliban a díszkandalló két oldalára a konyhaihoz hasonló, a kandalló párkány színével megegyező „lebegő” polcok kerültek. A befalazott ajtónyílás nappali felé levő oldalán egy kisebb (25cm-es) mélységű beugró keletkezett, amit szintén fából készített polcokkal tettünk hasznosabbá. A polcok mellett pár kisebb szekrényt is építettünk, amiket a nappaliban helyeztünk el. A lebegő polc titka, hogy a falra csavarozott, rögzítést szolgáló elemek a polc "testébe" csúsztathatók, így ezek rejtve maradnak. Ezt mi a falba fúrt lyukba helyezett 10mm-es menetes szár darabokkal oldottuk meg.

11_5.jpg

5_3.JPG

A "lebegő" polcok

4_5.JPG

A fentiekhez képest jelentősebb munkálat volt viszont a háló- és a fürdőszoba tolóajtajának elkészítése. Az ajtó lapja két, az ajtókeret színéhez illő, 18mm-es bútorlapból van. A felfüggesztéshez szolgáló síneket és az ahhoz tartozó görgőket bútorszerelvényboltban vettük meg. Elsőként az alumínium sínek kerültek fel a falra, gondosan ügyelve arra, hogy a faltól megfelelő távolságra legyenek; valamint a vízszintességre, hogy az ajtók ne nyíljanak ki vagy csukódjanak be maguktól. Az ajtólapokba kb. 7-8mm mély „gödröket” kellett készíteni, ahová a mozgatását segítő fémszínű műanyag fogantyúk kerültek. Az ajtó alá a padlóra egy kis műanyag csapot csavaroztunk, ami az ajtólap aljába mart hosszanti nútba illeszkedve akadályozza meg az ajtó kilengését. Ezután az ajtó tetejére erősítettük a futógörgők csatlakozásához kialakított elemeket, majd a helyére kerülhetett az ajtólap is. Miután meggyőződtünk az ajtó megfelelő működéséről, következhetett az alumínium sínek és a görgők eltakarása, amit úgy oldottunk meg, hogy a sínek elé téglalap alakú, poliuretán habból készült díszléceket rögzítettünk, amit a fallal megegyező színűre festettünk.

6.jpeg

A sinek alulnézetből

7_1.jpeg

A fürdő és a háló ajtaja

A beköltözést követő legnagyobb lélegzetvételű projekt az erkély rendbetétele volt. Az erkélyen egész eddig lomokat tároltunk, amelyeket a munkák befejeztével eltávolítottunk. Az átalakítás célja elsősorban a padlóburkolat felújítása, illetve a dróttal megerősített, sárga színű üveg eltakarása volt. A burkolást megelőzően itt nem szedtük fel a meglévő lapokat, hanem arra helyeztük el az újakat. Ezt a nagyon erősen tapadó, szemcsés, tapadóhíd elnevezésű anyag tette lehetővé, amely a korábbi fényes burkolólapokra kenve száradás után a csemperagasztó tapadását elősegítő, durva felületet képez. Erre kerültek a fa mintázatú kültéri járólapok, amiket kifejezetten kültérbe való, fagyálló, flexibilis csemperagasztóval rögzítettünk. A korlát felújításánál több variációt is felvetettünk, de végül annál maradtunk, hogy a rozsdásodó, vörös vasat egy szürke színű zománcfestékkel vonjuk be, a sárga üveget pedig fehérre festett deszkapalánkkal takarjuk el. A festést megelőzően nagyon fontos lépés volt a korlát alapos csiszolása, ami során eltávolítottuk a fellazult festéket és a rozsdát. Ezután rozsdaátalakítóval és alapozóval történt kezelés után felhordtuk az új festéket.

Az üveget eltakaró építmény maradék deszkákból lett összeszögelve, majd fehérre festve. A deszkák nem lettek kifejezetten finomra csiszolva, valamint a fetést is igyekeztünk nem tökéletesre csinálni, hogy kissé rusztikus hatása legyen. A palánkokat a korlát festését megelőzően felhegesztett kisebb vas alkatrészek tartják a helyükön, melyek leszerelhetőek, ha felújításra szorulna valamelyik elem.

10_3.JPG

A régi erkély

8.jpeg

9.jpeg

Bizonyos szögből nézve még átlátszik a sárga üveg, de határozottan hangulatosabb lett

A bejegyzés trackback címe:

https://renovator.blog.hu/api/trackback/id/tr9216286462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zita Gebhard 2020.11.16. 20:36:39

Nagy munka volt! Gratulálok! Gyönyörű és otthonos lett ez a kis lakás:
süti beállítások módosítása