Renovator

Renovator

Bontás 2. - A sitten túl

2017. október 01. - Renovator

Ahogy az előző részben olvashattátok, megszabadítottuk a falakat és a padlókat a kerámia burkolatoktól. A következő feladatunk ezeknek a sittes zsákba pakolása volt. Sittes zsákot (erős fekete/szürke fóliából készült zsák) bármelyik barkácsáruházban vagy gazdaboltban be lehet szerezni elenyésző összegért. Ennek az összepakolásához mindenképpen ajánlott egy vastag anyagból készült munkáskesztyű és egy maszk! A törmelék zsákokba varázsolásához segítségünkre volt egy a lakással megvásárolt kis zöld műanyag lapát, aki szerencsére az egész felújítás alatt hű társunk maradt.

2_0.jpg

Sajnos teljesítménye kevésnek bizonyult a feladathoz mérten, így a „takarítást” nagy fém lapátokkal folytattuk, amelyeket nektek is ajánlunk a hasonló kihívásokhoz. Fontos megjegyezni, hogy egy sittes zsákot csak 1/3-áig ajánlott megtölteni a súlya miatt. Ugyanis mi pár alkalommal elkövettük azt a hibát, hogy nagyjából 40 kg törmeléket raktunk egy zsákba, amivel senki sem szívesen manőverezne le a negyedik emeletről.

A leendő nappalinkban 35 zsák gyűlt össze, egyenként átlagosan 30 kg-nyi sittel megtöltve. Ezeket hetekig pakolgattuk egyik sarokból a másikba, míg végül találtunk egy helyet, ahol egyszerűen le tudtuk adni. Többszöri utánanézést és keresgélést követően a Veresegyházon lévő Gamesz hulladéklerakójába exportáltuk az anyagot. Itt rendkívül segítőkészek voltak és reális áron vették be a sittet. Bizonyára felvetődik bennetek a kérdés, hogy ezt a több mint egy tonnányi anyagot mivel szállítottuk el. Először felötlött bennünk a konténer, később pedig az utánfutó bérlésének ötlete, de anyagi helyzetünket tekintve, olcsóbbnak bizonyult, saját, illetve szülői kocsikkal (egy régi Audi A4 és egy Dacia Dokker) elszállítani.

2_7.jpg

A bútorok leszedése, miután rászántuk magunkat a zsírfoltokat látva, egy könnyű műveletnek bizonyult. Kézi szerszámokkal pár óra alatt eltávolítottuk a konyhabútort, amit ideiglenesen az erkélyen helyeztünk el. Ezen kívül, ha már ismét a kezünkben volt a véső, a feszítővas és a kalapács, gyorsan kiszedtük az ajtókereteket is.

A bútorok leszedése mellett igen emberpróbáló feladat volt a kád eltüntetése is a fürdőszobából. Mint azt később megtudtuk az acélkád 96 kg-t nyomott. Miután a kád körül lebontottuk a téglát nagy nehezen kiemeltük a helyéről, majd nagyjából a földön húzva szállítottuk be a hálószobába, ahol hónapokig állt. Azt tudtuk, hogy a vastelepre fogjuk elvinni, ahova a későbbiekben is rengeteg vas hulladékot szállítottunk el (pl. tűzhely) egy kis bevételt szerezve ezzel, az amúgy is rendkívül költséges munkálatokba. Végezetül arra jutottunk, hogy flex-el három, nagyjából egyforma darabra vágjuk szét a kádat, így a 96 helyett „csak” 3-szor 32 kg-t kell majd lecipelnünk a negyedik emeletről.

A parketta felszedése szerencsére szintén csak pár órát igényelt. Eleinte gondolkoztunk azon, hogy megtartsuk és rendbe rakjuk az eredeti fából készült parkettát. De tekintve az állapotát, valamint azt a tényt, hogy az aljzat egyenlőtlenségeinek javítása miatt úgyis fel kellett volna szedni, a laminált padló lerakása mellett döntöttünk. A régi parketta egymásba csúsztatott elemekből áll, amely akár kézi erővel is könnyedén szétszedhető. Mi a parkettákat összegyűjtöttük, és elajándékoztuk tüzelőként. A parketta felszedését követően szembesültünk a következő meglepetéssel, a bonobittal.

2_1.jpg

Ez egy kátrány és gázolaj keverékéből létrejött ragasztóanyag, amivel régen a parkettát ragasztották. Felszedéskor a bonobit már rég elvált a parkettától, így szinte az egész az aljzaton maradt, a fán csak elvétve volt megtalálható. A további munkánkat ez a körülmény jelentősen hátráltatta, hiszen a bonobitra nem tudtuk volna az aljzatkiegyenlítőt lerakni, mert nem tapad hozzá és összetörhet a laminált padló alatt. Így kétségbe esve álltunk a következő feladat elé, mert nem tudtuk, hogy vajon fel kell-e szednünk 30 m2 –nyi kátrányt, vagy létezik egyszerűbb megoldás is…

Amíg utánajártunk, illetve gondolkoztunk a bonobit problémán, egy újabb meglepetéssel szembesültünk. A régi járólap alatti aljzatot sokak által csak „misungnak” nevezett anyaggal borították, ami egy vakolathoz hasonló nem túl tartós, könnyen porladó keverék. A járólap felvésése során ez az anyag szinte mindenhol fellazult és megrepedezett, olyannyira, hogy bizonyos helyeken kézzel könnyedén fel tudtuk szedni és darabokra törni, mint egy omlós kekszet.

2_2.jpg

2_3.jpg

Ezt látva szomorúan állapítottuk meg, hogy ez az anyag bizony alkalmatlan lesz az aljzatkiegyenlítő és az új járólap alá. Így szerencsére egy újabb véséssel töltött délután során tovább növeltük a lehordandó sitt mennyiségét.

2_4.jpg

2_5.jpg

2_6.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://renovator.blog.hu/api/trackback/id/tr4912904356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása