Renovator

Renovator

Burkolás házilag

Megoldás a szakemberhiányra

2020. szeptember 20. - Renovator

Miután a falon és a padlón kiegyenlítettük a felületeket, következhetett a hidegburkolás, amit a mellékhelyiségben kezdtünk, hogy minél hamarabb helyére kerülhessen a wc, valamint az egyik csaptelep, és a továbbiakban komfortosabban lehessen dolgozni.

A burkolás egyszerűen felüdülés volt a korábbi munkafolyamatokhoz képest, talán most láttuk először, hogy hónapok óta tartó fáradozásainknak köszönhetően tényleg otthon válhat a munkaterületből. A korábbiakhoz képest ez egy sokkal élvezetesebb és persze látványosabb eredményt produkáló folyamat volt. A járólapokat, a csempéket és a fugázóanyagokat már korábban megvásároltuk; naivan talán túlságosan is korán, így hónapokon át pakolhattuk egyik szobából a másikba, kockáztatva ezzel a lapok törését. A vásárlásnál mindig ügyelni kell, hogy az előzetesen becsült anyagmennyiségnél valamivel többet szerezzünk be, mert a munka közben szinte biztos előfordulnak törések, hibás mérés miatt rosszul vágott lapok, amiket pótolni kell. Természetesen nem árt ha a burkolás befejezése után is marad egy-két tartalék lap, ha javítani kell és a termék már rég nincs készleten az üzletekben.

A csempék és járólapok méretre szabásához kölcsönkértünk egy kézi- és egy vizes csempevágót. Ezeken kívül szükséges a zsákos kiszerelésben kapható csemperagasztó, a burkolólapok színvilágához illő fugázóanyag és szilikon, továbbá a szerszámok: vödrök, fogazott glettvas, kisebb kőműves kanál, gumis fugázó és szivacs.

A burkolást megelőzően a fürdőszobában a padlón és a falakon úgynevezett folyékony fóliát, vagyis vízszigetelést alkalmaztunk. Ez egy vödrös kiszerelésben kapható anyag, ami olyan vízszigetelő réteget képez, mintha „lefóliáztuk volna” az adott felületet. A szigetelendő területre ecsettel kell felhordani, száradás után pedig lehet rá burkolni.

4.JPGA falakon látható fehér réteg a folyékony fólia

7.JPGA kád helye még üresen

A burkolást a megszokott módon, a felület portalanításával, esetleg alapozó felhordásával kezdjük. A csemperagasztót a zsákon lévő arányban kell csomómentesre keverni egy vödörben, amit megtehetünk kézi erővel is, de sok időt és fáradságot spórolhatunk meg egy nagyobb teljesítményű fúrógépbe fogott keverőszárral. A kikevert anyagot a burkolandó felületre kenjük, majd elsimítjuk egy fogazott glettvassal. A fogak mérete attól függ, hogy milyen vastagon szeretnénk felhordani az anyagot – falra a vékonyabb, aljzatra inkább a vastagabb az ideális. Az elsimított ragasztóra ezután ráhelyezzük a burkolólapot, aminek az ideális száradás érdekében érdemes előtte kissé benedvesíteni a ragasztandó oldalát (pl. egy vizes ecsettel). A lapot ezután nem szabad túl nagy erővel nyomni, mert elmozdulhat, kipréselődhet alóla a ragasztó, de akár el is törhet. A szomszédos lapok közé fugázó kereszteket kell tenni, amik biztosítják, hogy a lapok egyforma távolságra kerüljenek egymástól (ezeket a többféle méretben kapható kis műanyag kereszteket száradás után vesszük ki a fugából). Ha jól előkészített falra/ padlóra (és kellő odafigyeléssel) dolgoztunk, a lapok szép, egyenletes felületet fognak kiadni, viszont talán mondani sem kell, hogy kezdő burkolóként ez nem feltétlenül valósult meg, ezért nem egyszer kellett felszedni az adott lapot és több, vagy kevesebb ragasztót tenni alá, majd vízmérték segítségével állítgatni, néha hoszzú perceken át.

A lapok ragasztását persze el lehet végezni úgy is, hogy nem a falat/padlót, hanem a lapot kenjük meg ragasztóval és úgy rakjuk a helyére. Mi mindkét verziót alkalmaztuk, attól függően, hogy mikor melyiket éreztük célravezetőbbnek.

6.JPGA konyha,

11.JPGa folyosó,

1.jpgés a wc fala

A kiálló sarkoknál élvédő profilok használata szükséges, amit még a lapok ragasztása során kell elhelyezni, mivel a profilt a szélső sorban lévő lapok tartják majd a helyén. A burkolt felületet több napig nem szabad terhelni, ez után viszont el lehet kezdeni a fugázást.

2.jpg  3.jpgÉlvédő profil a wc-ben a csempézéskor és a fugázás vége felé közeledve

A fugázás előtt a réseket alaposan ki kell takarítani, ha túl sok benne a csemperagasztó, azt is el kell távolítani belőle. Amint ezzel végeztünk, egy vödörben kikeverjük az anyagot és a hézagokba kenjük. Ezután a gumis fugázót végighúzzuk a burkolólapokon, ezzel egyenletesen kitöltve a réseket és eltávolítva a lapon lévő felesleges anyagot. A felhasznált fugázóanyag fajtájától és a csomagoláson lévő utasítástól függően várunk egy vagy több órát. A részleges száradást követően egy nedves szivaccsal finoman végigsimítjuk a felületet, hogy a lapokról letöröljük a maradék anyagot, a fugában lévőt pedig szépen kisimítsuk. Ezt a műveletet a száradás különböző fázisaiban többször meg kell ismételni, amíg végül a lapokat teljesen tisztára töröljük. A fugákat a munka befejezése után pár napig nem szabad terhelni és víznek kitenni.

A fugázás mellett a burkolás színvilágának megfelelő szilikont is használtunk a sarkokba. Az előkészületek megegyeznek a fugázáséval, annyi különbséggel, hogy a sarkoknak teljesen száraznak kell lenniük, különben nem tapad a szilikon; továbbá érdemes lehet a festéshez is használt keskeny papírszalaggal leragasztani a szilikonozni kívánt terület széleit, hogy csak oda jusson belőle, ahová mi is akarjuk, mert utólag nehéz megszabadulni tőle. Az anyagot egy kinyomópisztoly segítségével lehet a résekbe juttatni. A papírszalagot a szilikon kinyomása és egy íves végű fadarabbal, vagy a bevizezett ujjunkkal történő elsimítását követően el lehet távolítani.

10.jpg

5.jpg

8.JPG

9.JPG

Szakavatott szemmel nézve ugyan biztosan találni pár hibát az általunk végzett burkolásban, de a végeredményt tekintve felülmúltuk a saját elvárásainkat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://renovator.blog.hu/api/trackback/id/tr1316208032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eßemfaßom meg áll 2020.09.21. 06:40:40

" aminek az ideális száradás érdekében érdemes előtte kissé benedvesíteni a ragasztandó oldalát (pl. egy vizes ecsettel)"

biztos ez?

eßemfaßom meg áll 2020.09.21. 06:42:09

"A kiálló sarkoknál élvédő profilok használata szükséges"

nem "szükséges", csak érdemes mert szebben néz ki.

zuulululu 2020.09.21. 07:22:52

Lerakas során kicsit meg kell mozgatni, csusztatni oda-vissza, hogy telibe tapadjon/fedjen a ragasztó, különben légrés marad, és ott kopog, eltorhet terheléskor (pl mikor majd ralepsz)

Galambos Dániel 2020.09.21. 13:44:03

@eßemfaßom meg áll: Igen, hogy ne szívja ki azonnal a csemperagasztó tetején lévő vizet, be szokás konkrétan áztatni pár percre is akár a csempét.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.09.21. 17:10:29

Érdekesen használtad a fugázó kereszteket. Én eddig mindig 4 csempe sarkának találkozásánál láttam őket elhelyezve. Egyébként hasznos poszt, elmentettem.

Renovator 2020.09.21. 17:51:00

@eßemfaßom meg áll: Természetesen nem kötelező a használata, és nem lesz belőle probléma ha valaki kihagyja, de igyekeztünk minél igényesebben megcsinálni, így mi szükségesnek láttuk a felhelyezését.

Renovator 2020.09.21. 17:58:34

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Igen, valóban sok helyen látni azt a megoldást, hogy a 4 sarok közé teszik a keresztet. Szerintünk ez azért nem ideális, mert utána nem lehet kiszedni a kereszteket (tehát előbb-utóbb elfogy). Világosabb fuga alól pedig ki is látszódhat, vagy csak nem tapad rá rendesen a fugázóanyag és később, terhelés hatására könnyebben lepereghet róla.

eßemfaßom meg áll 2020.09.21. 20:19:27

@Galambos Dániel: persze 1975ben amikor malterba rakták az akkori csempét akkor kellett áztatás. Egy gres lapra fel se tudod kenni a ragasztót ha nedves.

aquamaf.hu/burkolatrol-informaciok
"A lapokat ragasztás előtt áztatni nem szabad."

baumit.hu/tudastar/baumacol-hidegburkolati-ragasztasi-rendszer/burkolas-baumacol-termekekkel

"Kerámiaburkolatokat csak szárazon szabad lerakni. "

eßemfaßom meg áll 2020.09.21. 20:24:08

@Renovator: Ebben teljes az egyetértésünk, még annyit hozzátennék, hogy a tökéletes világban ahol minden csempe ezredmiliméterre egyforma még el is tudnám képzelni a lapjára betett fugakereszt használatát (csak kiszedni lenne szar) de amig a csempét nem cnc gép gyártja addig lesz méretpontatlanság amit az ilyen oldalt beszúrós módszerrel ki lehet igazítani, sarokba betolt fugakereszttel meg nem.

eßemfaßom meg áll 2020.09.21. 20:32:15

Egyébként pl a sakret 24 órát ír a fugázásig nem több napot. Nyilván baj nem lesz belőle ha egy hétig nem ér hozzá semmi a padlólapokhoz de haszna sincs.

misung74 2020.09.21. 22:48:48

@eßemfaßom meg áll: Járólapozásnál anno a földnedves homok, cement keverékét misungnak hívták! Ez volt a mostani ragasztó elődje. Ha bőven be volt nedvesítve a járólap, olyan szinten magához rántotta az anyagot, hogy nehéz volt leszedni róla. Fater anno így rakta le a "methlakit" -nem tudom jól írom-e le? 40 év után sem kopog fel a lap!!! Csempézni is beáztatott csempével dolgozott, még a mai napig is "szidják" a kezét, mert ha csőtörés van, vagy felújítás, a csempe vésőgéppel is csak apró darabokban jön le a falról. A mai ragasztók sehol sincsenek az akkori szakiparos tudásához!

eßemfaßom meg áll 2020.09.22. 07:33:32

@misung74: "A mai ragasztók sehol sincsenek az akkori szakiparos tudásához!"

Ezek szerint nem kellet még leszedned huszonéve már ragasztóval felrakott burkolólapot. Nekem igen, és nem a ragasztó enged el hanem a vakolat vagy a beton alatta. Viszont sokkal jobban lehet vele dolgozni mint az oldschool megoldásokkal.

Mindermellett misungba csak padlólapot lehet rakni, falra kerámialaphoz mészhabarcs kell. "magyarul" malter. A misung nem ragad fel a vakolatra.

eßemfaßom meg áll 2020.09.22. 07:37:40

@Kovacs Nocraft Jozsefne: majdnem elfelejtettem, a 4sarokba tett fugakereszttel kizárólag sarkosan illesztett csempézést lehet csinálni, eltoltan nem tudod használni (lásd a posztban a téglalap padlólapokat)

Galambos Dániel 2020.09.22. 12:10:00

@eßemfaßom meg áll: Elhiszem, csak én apámtól így tanultam, amit 15-20 éve tett fel a falra csempét, meg a padlóra járólapot az még mindig ott van, úgyhogy amikor fél éve az én fürdőszobámba kellett felraknom a csempét, én is így csináltam. (és nem esett le, csak kicsit ferde :D Nekem hiányzik hozzá a gyakorlat)

eßemfaßom meg áll 2020.09.22. 18:55:38

@Galambos Dániel: Faterod átadta azt a tudást amit 50évvel ezelőtt tanult meg az akkori technológiával.

Nincs ezzel semmi gond csak már elavult, és van olyan lap aminél kimondottan káros (kis vizfelvételű lapok) szóval ha a valaki a te hozzászólásod alapján áztatott greslapot (ami manapság azért elég hétköznapi cucc) kezd el lerakni akkor nagyon fogsz csuklani.

Az áztatás a malteres/misungos magas vízfelvételű kerámialapos korszak eszköze.

Ferdeség ellen a vízmérték a megfejtés.

Megjegyzem nem velem hanem a burkolóanyaggyártókkal meg ragasztógyártókkal vitatkozol :)
süti beállítások módosítása